Dvärg kochingrupp Dvärg Kochin

Fakta
Vikt: tupp 850 g, höna 750 g
Ringstorlek: Tupp 16 (F), höna 15 (G)
Äggvikt: mist 30 gram, idealvikt 33 g, brun


Den första ras jag kom i kontakt med live var Dvärg Kochin. Jag hade läst om olika raser, tittat på bilder och tänkt att, jag vill ha en höna som ser ut som en höna och ingen liten dunboll. Det här med fjädrar på benen verkade onödigt bökigt och opraktiskt, kort sagt, det här var inget för mig tänkte jag. Slumpen gjorde dock att det ändå kom hem några svarta dvärg Kochin kycklingar och sen var man fast för rasen. Djuren är supertrevliga, lätta att handskas med och en perfekt första ras.
Dvärg Kochin
Merparten av hönorna har stor ruvlust och det blir därför inte så mycket ägg efter en Dvärg Kochin men det räcker gott till det normala husbehovet. Det är en ganska anspråkslös ras som trivs både på ganska små ytor likväl som att ströva fritt i trädgården.

Dvärg Kochin finns i massor av olika färger, många kan man blanda men man ska vara mycket försiktig med hur man blandar och veta vad man gör om det är så att man ska sälja djur vidare. Många färgkorsningar ger finna djur första året men som sen ger felfärgade kycklingar i nästa generation. Som regel ska man aldrig blanda enfärgade djur med tecknade djur och är man osäker ska man fråga innan man provar nya färgkombinationer.
>
Jag har som sagt haft Dvärg Kochin i många år, till en början i massor av olika färger men sen råkade det komma in felfärgade djur och jag tröttnade och slutade med rasen. Nu har jag sen något år tillbaka åter igen skaffat Dvärg Kochin och den här gången ska de bara finnas i vitt, svart och blått. De är de enklaste färgerna och färger som tål att blandas med varandra.