Getter och får

Dvärg getter

Små, roliga och otroligt sociala djur som är lätta att ha på alla sätt och vis bara man har ett bra staket. Vi har två vuxna getter födda 2016, en avelsbock, också född 2016. Sen har vi också en avelsget född 2020 samt hennes bockkilling född 2022 som använts i avel första gången nu vintern 2022-2023. Vi har sparat två getkillingar av 2023 års kull som kommer få ingå i vårt avelsarbete från vintern 24/25 då vi vill att dom är över 1 år innan vi betäcker dom.


Vi kommer löpande ha en kullkillingar per get och år till salu.


Vi har CAE status på våra djur


Att tänka på:

Getter äter det mesta sägs det o det stämmer men det betyder inte att dom bör äta allt. Hö, gräs, sly och havre är en bra mix tycker vi sen gör dom sitt bästa för att sno åt sig maten när fåglarna utfodras också vilket kanske inte är helt meningen.


Getter klarar sig bra ute året om bara dom har tak och vindskydd samt en torr yta att ligga på. Våra bor ute med vindskydd sommartid och i ett ouppvärmt stall vintertid med möjlighet till utevistelse under tak.


Getter är svåra att hålla instängda. Dom är nyfikna och vill gärna vara med varför dom ibland verkar kunna ta sig ut överallt. Dom är duktiga klättrare och hoppar högt. Vi har två hagar, den ena med hundgårdsstängsel och den andra med villa stängsel kompletterat med eltrådar. Vårt staket blir då nära 1,8 m högt men jag gissar att 1,2 - 1,5 m borde räcka bra.


Getter älskar att klättra så det får gärna vara en kuperad hage. Har man som oss ganska flackt så kan man lösa det genom att ge djuren annat att klättra på. Stora stenar, stubbar eller annat uppskattas. Sen måste det finnas ett tak eller annat så att djuren får både skugga och väderskydd.

Alla som vill skaffa getter måste ha ett SE nummer. Det är enkelt att få och kostar inget. Getterna ska dessutom märkas med öronmärkning. Mer info finns på http://www.jordbruksverket.se/


Tanken är att vi till sommaren kommer att ha killingar till salu så finns intresse så kan man redan nu ställa sig på kö. Vi kommer inte ta fram mer än en kull per get så det kommer inte finnas så många.



Tabacktorpsfår 

Sommaren 2020 skaffade vi våra får, en bagge och tre tackor av rasen Tabackatorpsfår. Lite galet satte vi oss i bilen och åkte till Värmland efter en bagge och någon vecka senare till Strängnäs efter tre tackor. Man kan ju undra vad folk bakom tänkte när det tittade upp tre får i bakrutan på Toyotan.


Rasen är en lantras och kommer från gården Tabacktorp i Västansjö. Dock inte Västansjö Kilafors utan utanför Ekshärad i Värmland där vi hämtade vår bagge. Fåren har funnits på gården så länge man kan minnas och fram till på -60 talet hade flera gårdar i byn samma typ av får. 


Förr i tiden lammade fåren mitt i vintern och på sommaren släpptes tackorna tillsammans med lammen lösa i skogen. När de togs in var betäckningen redan avklarad, slumpvis av de egna bagglammen. 


Fåren är i grunden vita men de senaste åren har enstaka svarta/grå lamm fötts. Nu mera är andelen färgade får runt 10 %. De flesta baggar är kulliga men behornade baggar förekommer och man ska sträva efter att behålla båda sorter. Personligen tycker jag att de behornade är finast.


Fåren är små och tackorna väger c:a 20 kg medan baggarna ligger på c:a 30 kg.  


Just nu har vi två baggar och fem tackor. Besättningen utökades med två tacklamm nu i sommar och eventuellt spar vi ytterligare ett bagglamm. 


Vi har MV status på våra får