Sussex

Fakta
Vikt: tupp 3 - 3,5 kg, höna 2,5 - 3 kg
Ringstorlek: Tupp 22 (C), höna 20 (D)
Äggvikt: mist 55 gram, idealvikt 60 g, skalfärg gyllenbrun


Sussex är en mycket gamla hönsras som finns omnämnd redan på 1700 – talet. Djuren kommer från området Sussex i England och har troligen framavlats ur Dorking, Brahma Kochin, Orpington och en nu utdöd ras som hette Kenthöns. Även om man idag främst tänker sig rasen som ljus Columbiatecknade djur så var de första djuren faktiskt trefärgade.

Målet med rasen var att skapa ett bra slaktdjur med ljust fintrådigt kött, något man lyckats bra med. Djuren växer fort och är dessutom utmärkta värpare men stora ljusbruna ägg. Lite beroende på stam så är dom också duktiga ruvare och sålunda en utmärkt bruksras. Vissa linjer har dock avlats galet och där finns nästan ingen ruvlust alls längre.

Sussex är en tung ras men får för den skull inte uppfattas som klumpig. Kroppsformen ska vara djup och vågrät, lite tegelstenslik. Man ska passa sig för att få allt för upprätt hållning på djuren eller V – formade djur. Det är lugna och stabila djur som är lätta att få tama, en bra nybörjar ras tycker jag och en av de allra bästa kombinationsraserna som finns.