Getter

Lillsves Rasfjäderfän

Dvärg getter

Det senaste tillskottet bland våra djur är de afrikanska dvärggetterna. Små, roliga och otroligt sociala djur som är lätta att ha på alla sätt och vis. Vi har två vuxna getter födda 2016, en avelsbock, också född 2016. Sen har vi också en kastrerad bock som är något större än de övriga.


Vi kommer löpande ha en kull killingar per get och år till salu.


Att tänka på:

Getter äter det mesta sägs det o det stämmer men det betyder inte att dom bör äta allt. Hö, gräs, sly och havre är en bra mix tycker vi sen gör dom sitt bästa för att sno åt sig maten när fåglarna utfodras också vilket kanske inte är helt meningen.


Getter klarar sig bra ute året om bara dom har tak och vindskydd samt en torr yta att ligga på. Våra bor ute med vindskydd sommartid och i ett ouppvärmt stall vintertid med möjlighet till utevistelse under tak.


Getter är svåra att hålla instängda. Dom är nyfikna och vill gärna vara med varför dom ibland verkar kunna ta sig ut överallt. Dom är duktiga klättrare och hoppar högt. Vi har två hagar, den ena med hundgårdsstängsel och den andra med villa stängsel kompletterat med eltrådar. Vårt staket blir då nära 1,8 m högt men jag gissar att 1,2 - 1,5 m borde räcka bra.


Getter älskar att klättra så det får gärna vara en kuperad hage. Har man som oss ganska flackt så kan man lösa det genom att ge djuren annat att klättra på. Stora stenar, stubbar eller annat uppskattas. Sen måste det finnas ett tak eller annat så att djuren får både skugga och väderskydd.

Alla som vill skaffa getter måste ha ett SE nummer. Det är enkelt att få och kostar inget. Getterna ska dessutom märkas med öronmärkning. Mer info finns på http://www.jordbruksverket.se/


Tanken är att vi till sommaren kommer att ha killingar till salu så finns intresse så kan man redan nu ställa sig på kö. Vi kommer inte ta fram mer än en kull per get så det kommer inte finnas så många.Copyright  ©  All Rights Reserved

Copyright  ©  All Rights Reserved